Vijesti

Savez turističkih vodiča RS, u okviru provođenja projekta “ Ako se ne dijeli, nije kulturno naslijeđe” (“If not shared, it is not heritage”)”, objavljuje konkurs za najbolji straživački rad o temi “Naše kulturno naslijeđe” s fokusom na jednu od ponuđenih tema. Cilj konkursa je motivisanje učenika srednjih škola u šest opština da nauče i prepoznaju simboliku zajedničkih korijena kulturnog naslijeđa različitih etničkih, religijskih i drugih zajednica koje žive na području Bosne i Hercegovine koje se mogu koristiti u budućoj promociji turističkih proizvoda BiH.

Saznaj više


Savez turističkih vodiča Republike Srpske uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizuje četvorodnevni edukativni kamp u selu Baljvine od 25. do 28. juna ove godine u okviru projekta pod nazivom “Baljvine – razvoj mikroturističke destinacije”.
Učesnici kampa će biti učenici srednjih škola iz Jajca, Mrkonjić Grada, Banjaluke i Travnika koji su u proteklih nekoliko mjeseci učestvovali u aktivnostima ovog projekta tako što su pripremili pismene radove o temi “Stanovnici područja oko planine Vlašić i komunikacija među njima” i organizovali turističke posjete kolega svojim gradovima pri čemu su im domaćini ujedno bili i turistički vodiči. U okviru kampa će se održati niz predavanja i radionica usmjerenih na sticanje znanja o arheologiji, konzervaciji, zaštiti kulturno istorijskog naslijeđa, dosadašnjim istraživanjima područja na kojem žive te različitim modelima interpretacije i prezentacije kulturno istorijskog naslijeđa i njegovog korištenja za razvoj turističkih proizvoda.

Saznaj više


Ovo je priča o bosanskohercegovačkom selu Baljvine. Baljvine su mjesto u kojem sam rođen, baš na današnji dan.

Zavadi pa vladaj. Rečenica je to koju kao golobradi dječak nikako nisam mogao shvatiti. Tad mi je bilo najvažnije da šutam loptu sa svojim drugarima, da ih gledam bez predrasuda, iskreno, dječije. Vremenom sam sazrijevao i ponovo mi ista rečenica dođe u glavu. Objasni mi je tada indirektno, suštinski i podrobno grupa neosviještenih pastira. Dok im brojni plastovi sijena već uveliko gore, dok se njihovo stado rasipa, oni se goste negdje u hladovini velikog hrasta, čija ih krošnja čuva od svih nedaća. Uspjeli su zavaditi stado ovčica koje sve što proživješe, proživješe skupa, u stadu, u zajedništvu.

 

Saznaj više